www.leguanburkolat.hu
 
 
 
Hírek

Elköltöztünk!

további hírek..

 
HÍRLEVÉL

E-mail cím:

 
 

Gyakori kérdések - Parketta témában


Mi a parketta?
Melyek a parketta főbb fajtái?
Melyiket válasszam?
Hogyan lehet lerakni a parkettát?
Lehet-e padlófűtésre parkettát rakni?
Milyen parketta felületkezelési módok vannak?
Szabad-e vízzel tisztítani (felmosni) a parkettát?
Hogyan ápoljam a parkettát?

Mi a parketta?
A parketta egy, vagy több rétegű tömörfa padlóburkoló. Ha egy rétegű, akkor teljes vastagságában tömörfa, ha több rétegű, akkor a járó (látható) rétegnek legalább 2,5 mm vastag tömörfából kell lennie, de legtöbbször a többi réteg is az. Az elemek egymáshoz többnyire csappal és horonnyal illeszkednek. A parketta természetes, meleg, hosszú élettartamú, felújítható. A tömörfát nem tartalmazó laminált padló (amint ezt a Versenyhivatal állásfoglalása is megerősítette) nem nevezhető parkettának.

Melyek a parketta főbb fajtái?
Egyrétegű parketta: a parkettaelem teljes keresztmetszetben egy anyagból van. Ezek: csap-hornyos parketta, lamella parketta, svédpadló, mozaikparketta, ipari parketta, bütüparketta, intarzia parketta, hajópadló.
Több rétegű parketta: a parkettaelemet két vagy három (szomszédosan egymásra merőleges szálirányú) rétegből ragasztották össze. A háromrétegű parkettát gyakran szalagparkettának is nevezik.
A felületkezelve forgalomba hozott parkettát készparkettának nevezik, hisz lerakás (rögzítés) után azonnal használatra kész. A két és háromrétegű parketta legtöbbször egyben készparketta is, míg az egyrétegűeket általában a helyszínen felületkezelik lerakás után.

Melyiket válasszam?
A választásnál figyelemmel kell lenni a felhasználás módjára és természetesen fontos szempont az egyéni esztétikai megfontolásunk. A felhasználási mód két fontos tényezője: a felhasználás helye: pl. lakószoba, iroda, előtér, étterem, stb. az igénybevétel: sokan vagy kevesen, tiszta vagy szennyezett lábbelivel, stb. járunk rajta
A parketta megjelenését, esztétikai megítélését befolyásolják: a fa tulajdonságai, mint a szín, a fafaj, a rajzolat a termék műszaki tulajdonságai is, mint a szélesség, a felületkezelés, stb.
E kérdéseket a vásárlás során gondoljuk át. Értékesítő munkatársunk ennek alapján tud tanácsot tud adni az Önnek legjobban megfelelő parketta kiválasztásában.

Hogyan lehet lerakni a parkettát?
A három alapvető lerakási mód van: a szegezés, a ragasztás és az úsztatott fektetés. A legrégebbi, de ma is gyakran alkalmazott lerakási mód a parketta elemek leszegezése párnafára vagy vakpadlóra. Ez a csaphornyos parketta és a svédpadló rögzítési módja.
Jól előkészített, szilárd, száraz aljzatra az egyrétegű parkettákat (a svédpadló kivételével) és a többrétegűek közül a kétrétegű parkettát is ragasztással rögzítik. A háromrétegű avagy szalagparkettát pedig minden esetben úsztatott fektetéssel rakják le a szilárd aljzat feletti filc vagy habalátétre úgy hogy az egyes elemeket egymáshoz ragasztással vagy speciális csapkialakítással rögzítik.

Lehet-e padlófűtésre parkettát rakni?
A fa jó hőszigetelő, ezért padlófűtés fölé csak a 14 mm-nél vékonyabb parketta javasolható. Ezek esetében is a zsugorodásra kevésbé hajlamos fafajokat célszerű választani.

Milyen parketta felületkezelési módok vannak?
Lehet gyári és helyszíni, lerakás utáni felületkezelés.
A felületkezelő anyagok lehetnek: lakkok, pácok, olajok, viaszok illetve ezek kombinációi.

Szabad-e vízzel tisztítani (felmosni) a parkettát?
Csak teljesen kicsavart, ködnedves ruhát szabad szükség esetén a tisztításhoz alkalmazni. A víz a parketta fő ellensége. A víztől a parketta dagad, vízfoltos lesz, a kiszáradás után pedig zsugorodik és hézagos lesz.

Hogyan ápoljam a parkettát?
A parketta rendszeres ápolást és karbantartást igényel. Erre a gyártók előírásai és javaslatai a mérvadóak, melyek betartásával hosszú éveken, akár évtizedeken keresztül élvezhetjük a fa felületek természetes szépségét.
Bemutatótermünkben a felhasználási útmutatót Ön minden esetben megkapja a megvásárolt parkettával.

Írjon nekünk!
©2011 www.szonyegorszag.hu - Minden jog fenntartva • All rights reserved

 
WEBÁRUHÁZ

Nézze meg kínálatunkat
webáruházunkban.

Felhasználói név:

Jelszó:


Elfelejtett jelszó
Regisztráció


PDF olvasó telepítése
 
Havi ajánlatunk

Aktuális ajánlatunk Önnek:

Megérkezett legújabb szőnyeg kollekciónk!

Dunántúl legnagyobb készszőnyeg választáka csak Önre vár!

Ajánljuk továbbá:

Padlószőnyeg 899 Ft/m2-től, Laminált padlók 990 Ft/m2-től

Függönyök 490 Ft/fm-től, Kerti párnák 99 Ft-tól

Ha 10.000,- Ft felett vásárol lakástextil osztályunkon...ajándék díszpárnát vihet haza!


további ajánlataink..

Ajánljon minket

Vásárlók könyve

Termékkatalógus